Köket



Svängedammens förskola har en kock som i allra största mån tillagar all mat från grunden.

Som kock på Svängedammens förskola är målsättningen att skapa förutsättningar för att alla barn ska känna matglädje och att den mat som serveras ska skapa både lust och nyfikenhet hos barnen.

Måltiderna i förskolan har stor betydelse för barnens hälsa, trivsel och förutsättningar för lärande – faktorer som påverkar miljön i förskolan under hela dagen. Bra måltider ger en grund för att orka leka och lära. En trivsam måltidssituation bidrar också till gemenskap och en bra stämning i förskolan.

Måltiderna på förskolan har goda möjligheter att främja bra matvanor och en sund inställning till mat.

Svängedammens förskola erbjuder därför en varierad kost så att barnen får i sig den energi och näring de behöver. Bra mat som hamnar i magen ger barnen energi att utvecklas, leka och lära. 

Att som kock medvetet fokusera på bra måltider i förskolan medför därför även ett fokus på att satsa på hela verksamheten.

Förskolan har därför ett måltidsråd där både kock och medarbetare från den pedagogiska verksamheten tillsammans diskuterar hur kockens arbete och pedagogiska projekt kan gå hand i hand, samt hur måltidssituationerna i sig kan utgöra en given del av utbildningen i förskolan, främja barns lärande och utgöra en lärmiljö där omsorg, utveckling och lärande bildar en helhet.

I måltidsråden är det barnens erfarenheter, intressen, behov och tankar som ligger till grund för dialogen.

Varmt välkommen in i köket!