Rocka Sockorna med oss den 19/3





Rocka Sockorna är ett event som sker varje år sedan 2014 då Svenska Downföreningen importerade denna tradition från USA kallad "Rock your socks". Eventet uppmärksammas varje år, men varför just den 21/3 och vad är det vi uppmärksammar?
Jo, vi vill att alla ska bli accepterade för deras likheter/olikheter så tillsammans med andra länder skapade FN World Down Syndrome Day för att "fira" våra likheter och olikheter. 

Men varför den 21/3 och varför har man olika sockor?
Eftersom Down syndrom innebär att man har 3 exemplar av kromosom nr 21 blir datumet 21/3. Sockorna är för att kromosomerna ser ut som små kryss, precis som sockor som paras ihop vid hälarna mot varandra. Det blir att vi "rockar våra kromosomer"! 

Detta året hamnar eventet på en söndag, så vi på Svängedammens Förskola har valt att uppmärksamma Rocka Sockorna på fredagen 19/3. Om barnen vill får de gärna komma med två olika par strumpor på sig denna dagen!
Vi eftersöker även om ni har udda eller ensamma strumpor hemma som ni tänkt kasta(kanske eftersom tvättmaskinen har ätit upp den andra), vi behöver dom i vårt lilla projekt för denna dagen!