Blå- Vecka 46 biblioteket och skapande

Avdelning blå gick iväg till biblioteket under tisdagsförmiddagen. Vi hade frukt med oss och innan biblioteket hade vi en fruktstund, där vi sjöng ramsan "päron päron vill du ha stora (namn) svarar..." och därefter svarade barnen ja tack eller nej tack.  

Under vårt besök visade flera utav barnen intresse och nyfikenhet för de olika böckerna, dem satte sig ner och tittade och satte ord på vad dem såg på bilderna. Något barn observerade även att det fanns en uggle-handdocka, detta uppmärksammades då barn har visat intresse för ugglor under de närmsta veckorna, så utöver projektet jobbar vi parallellt med ugglor. Barnen blev även erbjudna högläsning på plats. 

Syftet med besöket var att låna nya böcker än de som vi redan har i vårt stora bibliotek på förskolan.


Under veckan har barnen erbjudits att pricka ugglor med hjälp av öron tops. Vissa hade lite svårare för det och ville måla istället för att pricka. 

Under veckan har vi haft högläsning och läst flera olika böcker, på olika sätt, som vi lånat ifrån biblioteket. Bland annat lästes Ugglan ylan, prick och fläck degar och vill inte gå och lägga mig! Vi har även sjungit sång och ramsa om ugglor samt använt tecken. 


Barnen har utifrån projektet blivit erbjudna att måla det lila monstrets hus som är till vår monsterland. De fick måla lila färg på löv och sedan göra ett lövtryck. 

Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla:

  • intresse för berättelser, bilder och texter i olika medier, såväl digitala som andra, samt sin förmåga att använda sig av, tolka, ifrågasätta och samtala om dessa,
  • svenskt teckenspråk, om barnet har hörselnedsättning, är dövt eller av andra skäl har behov av teckenspråk,
  • förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap.