Kompetensutveckling på Svängedammen

Torsdagen den 12 februari hade Svängedammens medarbetare utvecklingsdag.

Dessa dagar får alla medarbetare kompetensutveckling utifrån förskolans utvecklingsområden.

Denna utvecklingsdag fördjupade sig varje arbetslag i vår kvalitetsplan och vår plan för diskriminering och kränkande behandling. Utifrån dessa planer tittade vi på vad varje barngrupp blivit erbjudna under höstterminen utifrån våra två utvecklingsområden: Sagans magiska möjligheter till språkutveckling och Digitalt meningsskapande. Detta för att få syn på vad vi behöver lägga ett extra fokus på under vårterminen.

Ett fokusområde kommer att bli att utveckla vår undervisning utomhus, samt att förändra och göra tillägg i vår utemiljö. Detta för att ge inspiration till olika typer av lekar utomhus.

Ett annat fokus kommer att ligga på att utveckla vårt digitala meningsskapande med barnen genom att i högre grad komplettera våra analoga miljöer med digitala verktyg samt att på ett meningsfullt och kreativt sätt låta barnen bli producenter genom att skapa i olika appar. Till exempel filmskapande, musikskapande, skapande av QRkoder, med mera. Genom appen Green Screen kan vi arbeta med källkritik och på ett magiskt sätt föreställa oss i olika miljöer.

Under dagen fick medarbetarna arbeta självständigt genom att följa olika länkar till instruktionsfilmer, artiklar och inspirerande litteratur för att fördjupa sina kunskaper inom digitalt meningsskapande, programmering, högläsning och utepedagogik. När arbetslaget gått igenom fortbildningsmaterialet var det dags att praktiskt prova, träna och lära sig att använda våra olika digitala verktyg, olika appar och hur man på ett magiskt och lustfyllt sätt kan erbjuda barnen undervisning om programmering genom våra nyinköpta programmeringsrobotar Bluebot.

Genom vår projektbok Kurrans skatt, samt Kurran och Pigans vinteräventyr arbetar varje arbetslag utifrån utvecklingsområdena och läroplanens olika målområden för att på ett magiskt, lustfyllt och lekfullt sätt låta barnen få en lärorik tid på förskolan.

Är ni nyfikna på att veta mer? Fråga personalen om hur de jobbar kring dessa delar på just ert barns avdelning.

Programmeringsrobotarna Blue Bot
                                       Vi skapar magi och lekfullhet när vi tar oss in i sagans värld genom appen                                                             Green screen