Svängedammens fina bibliotek

 Vi gick en grupp till biblioteket för att utforska det som finns där inne. Direkta reaktioner från barnen: ”Vad fint här är! Titta här är stora böcker också! Titta här, här är is och en dinosaurie på bild! Fint med tyg o pärlor i taket/ väggarna! Här finns många böcker, de är alla olika! Här är det mycket snö, för det är ju mycket vitt! Vad heter det landet?”

Miljön bjuder verkligen in till att utforska böckerna och samtal. Förfrågan om vi kunde läsa en bok, kom från ett utav barnen. Barnen samspelade genom att välja en bok, och lägga den på golvet, så att alla kunde se. Emellan sidorna samtalades det om egna upplevelser och igenkänningar. ”Varför glömmer man saker? Glömmer alla? Varför är växthuset så långt ifrån huset? Jag har två trädgårdar! Jag bor i lägenhet, så jag har ingen egen!”

Lpfö 18 menar
Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla intresse för berättelser, bilder och texter i olika medier, såväl digitala som andra, samt sin förmåga att använda sig av, tolka, ifrågasätta och samtala om dessa.