Blå- Vår vecka 40

Avdelning blå gick tidigare iväg till biblioteket tillsammans med avdelningarna grön och gul. Vi hade frukt med oss och hade en fruktstund innan biblioteket öppnade. Ett barn visste att det var kanelbullens dag och frågade: ”varför äter vi frukt och inte kanelbullar?”, vi förklarade varför och barnet åt glatt sin frukt.

Under vårt besök visade flera utav barnen intresse och nyfikenhet på de olika böckerna, dem satte sig ner och tittade och satte ord på vad dem såg på bilderna. Syftet med besöket var att låna nya böcker än de som vi redan har i vårt stora bibliotek på förskolan.


Vi har varit inomhus under förmiddagarna och då var det varit flera olika aktiviteter och barnen har fått ha frilek, där har vi sett att barnen är mycket intresserade av rollekar i olika slag, bland annat "vanlig rollek, plus-plus, lego samt när de har byggt tågbana, garage. 

Vi har bland annat vid olika tillfällen projekterat upp hur man kan bygga med plus-plus/lego samt haft tåg-/bussresor igång i bakgrunden. Detta för att barnen skall kunna leva sig in i den aktuella miljön. 



Vid ett tillfälle har vi samlat in naturmaterial, bland annat kastanjer som barnen sedan fick hjälpa till att lägga ut på en filt för torkning. Dessa ska vi sedan jobba vidare med. 

Barnen har fått göra sin röst hörd via demokratiskröstning, bland annat när vi skulle ha högläsning - Vilken bok skall vi läsa? Sen även vilket monster som de vill veta mer om, det slutade med att det gröna monstret fick flest röster. 


Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla:
  • nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära,
  • fantasi och föreställningsförmåga,
  • förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap.
  • intresse för och förmåga att uttrycka tankar och åsikter så att de kan påverka sin situation,
  • förmåga att ta ansvar för sina egna handlingar och för miljön i förskolan, och
  • förståelse för demokratiska principer och förmåga att samarbeta och fatta beslut i enlighet med dem.