Inför Julen 2020

Datum

2020-11-30

 

Till dig som har barn på Svängedammens förskola

Information om julen 2020

 

Hej!

 

Nu närmar sig julen med stormsteg.

Vanligtvis brukar förskolorna slå samman sina verksamheter under julens mellandagar. Så var även planeringen för julen 2020. Men, med hänsyn till gällande riktlinjer från Folkhälsomyndigheten, utifrån covid-19, så har medarbetare, nära ledare, huvudskyddsombud och undertecknad tillsammans arbetat för att se över alternativa lösningar för denna jul i förskoleområdet. Detta utifrån hänsyn till minskad smittorisk för både barn, vårdnadshavare och medarbetare samt för att undvika fysiska möten och sammankomster, mer än vad som är nödvändigt.

 

Tillsammans har vi nu äntligen därför lyckats organisera för att samtliga förskolor kommer ha verksamhet igång, på sin egen förskola denna jul.

 

För att möjliggöra ovan, kommer julen därför se ut enligt nedan:

 

Bemanning

Förskolorna kommer till största del bemannas upp av vikarier. Dels vikarier som i dagsläget arbetar i förskoleområdet och därmed är välkända och känner till förskolornas rutiner, dels nya vikarier. Det kommer att finnas ett fåtal ordinarie medarbetare i tjänst, dagligen. Dock kommer det att se olika ut, från dag till dag, vem som tjänstgör. Detta då vi är måna om att samtliga medarbetare ska ges utrymme till återhämtning och vila, under julen.

 

Öppettider under perioden 23/12 till 8/1

Förskolornas öppettider kommer att anpassas utifrån inrapporterade vistelsetider för barnen. Detta för att säkerställa en så god bemanning och personaltäthet som möjligt, under de tider då flest barn är närvarande.

Medarbetarna kommer därför i början av vecka 49, fråga er som meddelat barns närvaro under 23/12-8/1, mellan vilka klockslag ert barn kommer behöva omsorg.

Aktuella öppettider, för respektive dag, kommer att anslås både på förskolans ytterdörrar, samt på respektive förskolas blogg. Vänligen håll er uppdaterade där.

 

Måltider

Lunch kommer antingen tillagas på plats eller beställas från Malmö Skolrestauranger, beroende på om kock är i tjänst eller inte. Frukost och mellanmål kommer att beredas i enklare form dessa dagar, av medarbetare eller kock. Planering av matsedel och beställning av livsmedel och lunch görs redan under vecka 50. Detta för att säkerställa leverans av varor.

De senaste somrarna och jularna, vid sammanslagningsperioder, har det varit ett bortfall av barn på cirka 30-40 %, jämfört med inrapporterad närvaro. Detta medför att kockarna har fått kasta åtskilliga mängder mat, som inte går att ta hand om på annat sätt. Det har även medfört onödiga kostnader, pengar som istället hade kunnat användas vid tillagning och planering av måltider för barnen, under andra delar av året. Därför är inrapporterad närvaro/frånvaro av allra största vikt, att denna stämmer.

 

Följande behöver vi er hjälp kring!

·       Behov av omsorg:

Vänligen se över ert behov av omsorg under julen. Om ni i dagsläget meddelat behov av omsorg, men inte kommer att behöva det/kan organisera på annat sätt, vänligen meddela medarbetarna detta snarast, senast ons 2/12.

 

·       Vistelsetider vid omsorg, perioden 23/12 - 8/1

Vid behov av omsorg denna specifika period, vänligen meddela medarbetarna exakta vistelsetider, senast ons 2/12. Bemanningsbilden är mer tajt dessa dagar än övriga, därav av största vikt.

 

·       Frånvarorutiner- meddela förskolan

Vid oplanerad frånvaro, så som ex sjukdom, vänligen meddela denna till förskolan, senast klockan 07.00. Vid friskanmälan önskar vi att detta sker senast klockan 13.00, dagen innan ert barn planeras återgå till verksamheten.

 

Den ledighet som i nuläget är inrapporterad av er vårdnadshavare, utgår vi ifrån kommer att fortgå, även om sammanslagning med annan förskola inte längre är planerad.

Vid akut behov av omsorg, som ej meddelad hittills, förutsätts först dialog med medarbetarna. Detta för att se om det går att möjliggöra på den egna förskola, alternativt på annan förskola i området.

Vid oförutsedd hög frånvaro av medarbetare i relation till andelen närvarande barn, kan beslut om sammanslagning behövas tas, med mycket kort varsel.

 

Slutligen, så vill vi passa på att sända ett STORT TACK till samtliga vårdnadshavare, för mycket gott samarbete, dialog och gemensam förståelse för den situation vi alla befinner oss i.

Vi hoppas att, ni precis som vi, känner er trygga med beslutet kring julen och att vi därför även har gott samarbete i denna fråga.

 

Med vänlig hälsning

 

Linda Berg

Rektor
linda.berg@malmo.se

0734-323070