Skapade av julkalender

Julen kommer sakta smygandes och ett barn nämnde under en samling i förra veckan "nu är det bara 6 veckor kvar till julafton". Via reflektion tillsammans med barnen kom vi fram till att de ville att vi skulle skapa en julkalender. 
Vi frågade vad de ville att kalendern skulle innehålla, och det kom flera olika förslag och några exempel var: "skapande, ja alltså julkort", "kan vi inte titta på film om julen, jag älskar julen, det är så mysigt".

Denna veckan har barnen blivit erbjudna att klä in en kartong med silkespapper (som de hade rivit i bitar), marvinmedium blandat med grön färg. När vi frågade vad kartongen hade för form så sa någon "julgransform", då barnet tyckte att den såg ut som en gran och ett annat barn sa "den har 6 sidor". Barnen tycker att det var roligt att måla fast silkespapper på kartongen. 

Vi kommer att utveckla julkalendern vidare genom att barnen bland annat ska få möjlighet att, skapa en stjärna och med hjälp av digitala verktyg, vara med när vi skapar QR-koder.

LpFö18 menar att "i förskolans uppdrag ingår det att överföra och utveckla ett kulturarv - värden, traditioner och historia, språk och kunskaper - från en generation till nästa, ge barnen möjlighet att använda matematik samt att barnen ska få möjlighet att konstruera, forma och skapa genom att använda olika material och tekniker, såväl digitala som andra. På så sätt är skapande både ett innehåll och en metod i förskolan för att främja barnens utveckling och lärande".