Lärmiljöer : Kalla is rummet

 

Iordningställda lärmiljöer inbjuder till spontana lekar, och nyfikna lärsituationer. Stärker vi dem med digitala medel och nyfikna vuxna, försvinner tiden. Nya upptäckter avlöser varandra.
Vi har, vid denna förmiddag framme: dokumentkameran, som kopplas till lärplatta / datorskärmen.

Eftersom vi befinner oss i det kalla- is-rummet, är fönstret lite på glänt. Utomhus ösregnar det, och första upptäckten med de första som går in i rummet är: ”Det låter mycket, regn! Det rinner ju över! Det rinner mer där, vid Gul´s dörr!”
Bredvid på bordet står en lärplatta med regnmotiv, mindre pappers ark, blåpennor framdukat…
Två börjar att rita: regn, paraplyer och när de själv har sina regnkläder på sig och är ute och leker! Samtal om vad de ser och vad de kan relatera till, speglas i teckningarna.




I ”igloon” kryper någon in med tända ficklampor, och bläddrar i en bok. En kompis följer strax efter, och boken blir ett berättande för och med varandra.

En faktabok om DJUR bläddras det i, utanför ”Igloon”. Vi riktar in dokumentkameran mot boken, så att vi även kan se innehållet på datorskärmen. ”Titta, där finns dom! Där, där på kartan!



Dok. Kameran flyttas över golvet av till isberget, där pingviner, isbjörnar, musselskal och blanka magiska stenar samsas. ”Titta, pingvinerna syns där också…vad händer om vi rör den röda lampan?!”



När de första gick fram till fönstret och iakttog regnandet/ böckerna, samlades havsdjuren in i en blå back av någon, ”För DÄR ska dom simma!”. Vatten fylldes på och djuren var i vattnet! Något nytt tillfördes i rummet/leken/lärandet. Alla i rummet slöt upp i detta. Kameran var fortfarande framme, men nu riktas kameran ner i backarna och vi spelar in leken i stället. Avslut av detta tillfälle, var att vi kunde titta på filmen. Barnens egna reflektioner: ”Vi behövde två backar för att alla skulle få plats samtidigt!” Vi kan ha skum i, så är det som ett badkar för djuren!” Man måste turas om att bestämma! Det kommer lite vatten på kläderna!
 




Många av dessa tillfällen i vår verksamhet, dokumenteras med foton på barnen I LEKEN / UNDERVISNINGEN. 

Pga GDPR- lagen, kan dessa tyvärr inte delas på vår blogg.
Med undantag inne på avdelningen, för barnen. Där vi synliggör vårt lärande, med samtal och igenkännings reflektioner.
Det är INTE tillåtet för vårdnadshavare att fotografera av dokumentationer.