Våra dagliga samlingar på grön med fokus på barns språkutveckling

 Vi har daglig samling innan lunchen varje dag, vi har som utvecklings mål i vårt område "sagans magiska möjligheter till språkutveckling", vi har därför på samlingen lagt extra fokus på barns språkutveckling. Vi har vid upprepande tillfällen illustrerat sagan "Dabbiddoo Babblarna" som är en saga med färgstarka bilder som illustrerar sagan. Vi hade med oss en väska med alla babblarna karaktärerna med tillhörande konkret material som illustrerar sagan. Vi samtalade om dom olika bilderna, barnen är delaktiga genom att vi tillsammans tecknar dom olika babblarna, dess färger och det tillhörande materialet. Genom att använda sig av konkret material så får barnen en lättare ordförståelse. Barnen får tillsammans med oss utforska och känna på materialet.



Vi använder oss dagligen av TAKK tecken både i vår undervisning såsom i våra dagliga rutiner. På samlingen brukar vi tillsammans med barnen sjunga sånger där vi tecknar orden tillsammans med barnen undertiden vi sjunger sången. Det stärker/utvecklar barnen i det verbala språket. 

En annan undervisning med språkutveckling som vi brukar introducera för barnen på samlingen är sånger med konkret material, både genom handdockor som kommer för att hälsa på barnen och introducera sången, till annat konkret material som illustrerar sången.

Lpfö18 menar "Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utvecklaintresse för berättelser, bilder och texter i olika medier, såväl digitala som andra, samt sin förmåga att använda sig av, tolka, ifrågasätta och samtala om dessa."